Är tandställning, eller tandregleringsapparatur som det också kallas, något du funderar på att behöver ha? En tandställning kan antingen vara avtagbar eller tillfälligt sitta fast på tänderna med en speciell konstruktion som används för att påverka käkarnas placering eller för att kunna flytta på tänderna.
Vem kan få tandställning?
Det kan både barn och vuxna få. Barn går vanligen till Folktandvården och då är det oftast gratis för dem. Det är landstinget som bestämmer om det ska vara gratis eller inte. Barnets vanliga tandläkare brukar skriva en remiss till en urvalstandläkare, han/hon är anlitad av landstinget och även specialist på tandreglering. Anser urvalstandläkaren att barnet har tillräckligt stort behov av tandreglering ges ett vårderbjudande.
Tandregler för vuxna
Även vuxna har rätt att få tandreglering, du får då en remiss från din tandläkare för en konsultation och bor du i Stockholm är Eastmaninstitutet en gammal erkänd tandvårdsklinik. Där kan du få tandställning för vuxna om du behöver det. Vuxna får själva betala för tandregleringen, men ibland kan du få en viss del av kostnaden betald av Försäkringskassan.
Hur sköter du en tandställning?
När du precis har fått en tandställning är det vanligt att den skaver och det känns obekvämt. Tänderna kan också kännas ömma, men dessa besvär brukar oftast gå över inom en vecka. Under tiden kan du ta smärtstillande tabletter som till exempel Alvedon. Du kan även få lite vax av din tandläkare som du sätter på där det skaver. Själva tandställningen sliter inte på tänderna, men om du inte är noggrann med din munhygien kan det bildas karies och bakterier runt tandställningen. Att rengöra tänderna extra noga både morgon och kväll är viktigt. Det är lätt att matrester och bakterier fastnar kring tandställningens fästen och bågar. Därför behöver du rengöra med vanlig tandborste, helst en eltandborste och fluortandkräm. Slarvar du med rengöringen är det lätt att du får hål i tänderna. Tandköttet börjar då blöda och blir ömt när en inflammation uppstår.